Biografie

Marcel de Groot, gitaarspelend vanaf zijn tiende, begint zijn carriere als radio-promotor bij verschillende platenmaatschappijen. En hoe interessant het ook is om de muziekindustrie van de binnenkant te ervaren, het bloed kruipt en gaat z’n eigen gang, linea recta naar het muziek maken.

In 1991 zet Marcel zijn eerste stappen op het toneel in de Robert Long-musical Tsjechov en schrijft hij de muziek voor How To Survive A Broken Heart, de eindexamenfilm van regisseur Paul Ruven. In 1992 neemt hij, samen met jeugdvriend Boris Kothuis, zijn eerste album op onder leiding van Golden Earring-man George Kooymans.

Marcel formeert een band om zich heen en de optredens komen binnen. Zo toert hij onder meer het land door als voorprogramma van de Golden Earring. De tweede plaat Manen Kweken levert een hit op: Mag Ik Naar Je Kijken. De single behaalt de top 10 van de Nederlandse top 40 en Marcel krijgt het druk.

Het popcircuit heeft Marcel in die periode goed leren kennen en hij verlegt zijn werkterrein naar het theater, in 1997 verschijnt het eerste programma Manen Kweken, gevolgd door Open Boek (1999) en Solo (2000). Het live-album Toer verschijnt in 1998. In 2002 neemt Marcel zijn voorlopig laatste soloplaat op De Liefde, De Wals En De Kater.

Al die jaren heeft het gitaarspelen een ondergeschikte rol moeten spelen en Marcel besluit daar verandering in te brengen door zich aan te sluiten bij Maarten van Roozendaal. Vanaf 2004 maken de heren van Roozendaal en de Groot, met bassist Egon Kracht vier theaterprogramma’s, welke zonder uitzondering luid bejubeld worden. Het programma ‘Barmhart’ wordt genomineerd voor de Poelifinario 2007 en in 2008 wordt deze theaterprijs alsnog in de wacht gesleept met het programma ‘Het Wilde Westen’.

Inmiddels is de Groot een veelzijdig en veelgevraagd gitarist en ook als componist weten steeds meer artiesten hem te vinden, zoals Beatrice van der Poel, Theo Nijland, Jan Rot, Ricky Koole en Paul de Leeuw.

In de zomer van 2010 toert Marcel mee met Egon Kracht & The Troupe met hun tribuut aan Hauser Orkater op het reizende theaterfestival De Parade.

Het seizoen 2010 – 2011 staat in het teken van de vader-zoon-tour ‘Waar Gebeurd’, waarin vader Boudewijn de Groot in vogelvlucht het verhaal van zijn leven verteld, op gitaar begeleid door Marcel. Ondertussen toert hij ook als duo met Beatrice van der Poel langs de kleine theaterzalen.

De voorstellingen ‘Vaarwel, Misschien Tot Ziens’ en ‘Achter Glas’ met Boudewijn volgen nog en in 2013 staat Marcel als bandleider op het toneel in de musical ‘Onder De Groene Hemel’. Het is deze musical die hem weer terugbrengt bij theaterproducent Inge Bos. Zij weet Marcel te overtuigen van het nut van het schrijven van een nieuw programma en in 2016 is #HELD een feit. De reacties zijn overweldigend en inmiddels is de opvolger ‘DOOR’ in de maak en toert hij in het voorjaar langs de theaters met Erwin Nijhof in een tribuut aan Dire Straits.